Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
693.837 articles
1.331 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Sebastiano Ricci 002.jpg
Article del dia
L'art és el procés o el producte deliberat de l'organització dels elements en una forma que apel·la als sentits i a les emocions. Abraça una àmplia gamma d'activitats humanes, de creacions i de maneres d'expressar-se; de camps com la música, la literatura, el cinema, l'escultura i la pintura. El significat de l'art és explorat dins l'estètica, una branca de la filosofia. Es creu que per als primers Homo sapiens l'art va tenir una funció ritual, màgica, religiosa; aquesta funció, però, va evolucionar adquirint un component estètic i una funció social, pedagògica, mercantil o simplement ornamental. - Vegeu informació sobre la imatge

Art

Sebastiano Ricci 002.jpg

L'art és el procés o el producte deliberat de l'organització dels elements en una forma que apel·la als sentits i a les emocions. Abraça una àmplia gamma d'activitats humanes, de creacions i de maneres d'expressar-se; de camps com la música, la literatura, el cinema, l'escultura i la pintura. El significat de l'art és explorat dins l'estètica, una branca de la filosofia. Es creu que per als primers Homo sapiens l'art va tenir una funció ritual, màgica, religiosa; aquesta funció, però, va evolucionar adquirint un component estètic i una funció social, pedagògica, mercantil o simplement ornamental.Hemispheric - Valencia, Spain - Jan 2007.jpg
Imatge del dia

Imatge del dia

Hemispheric - Valencia, Spain - Jan 2007.jpg

L'Hemisfèric de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València

Timeless 1Lib1Ref.jpg
Projecte destacat
Un any més, torna la iniciativa per a que cada bibliotecari contribueixi amb una font bibliogràfica per millorar la qualitat de l'enciclopèdia. Un repte extraordinari i un objectiu ben ambiciós, batre el nostre propi rècord. Tothom a referenciar articles!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: 1 bibliotecari, 1 referència

Timeless 1Lib1Ref.jpg

Un any més, torna la iniciativa per a que cada bibliotecari contribueixi amb una font bibliogràfica per millorar la qualitat de l'enciclopèdia. Un repte extraordinari i un objectiu ben ambiciós, batre el nostre propi rècord. Tothom a referenciar articles!
(Informació de la imatge)


21 de gener

El vessament de petroli en una refineria de Repsol, causat quan un petrolier que hi operava va rebre l'impacte del tsunami provocat per l'erupció volcànica de l'Hunga Tonga, esdevé el pitjor desastre ecològic de la història recent del Perú.


21 de gener

Els titulars d’Exteriors dels Estats Units i Rússia, Blinken i Lavrov, acorden a Ginebra seguir negociant per rebaixar les tensions arran de la crisi russo-ucraïnesa.

19 de gener

El president de França i copríncep d'Andorra, Emmanuel Macron, reclama incloure l'avortament, que al Principat resta il·legal en tots els supòsits, en la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea.


18 de gener

Roberta Metsola, maltesa dirigent del PPE, és escollida nova presidenta del Parlament Europeu, en substitució del difunt David Sassoli. És la tercera dona en el càrrec.


Sinclair Refinery (Sinclair, Wyoming, USA) 5 (48916532038).jpg

Refineria de petroli similar a l'afectada al Perú    Arbcom ru editing.svg


Tendències


Avui fa 20 anys
Mor Teresa Condeminas i Soler, pintora classicista-noucentista catalana (n. 1905).
Avui fa 45 anys
Un escamot d'ultradreta assassina cinc advocats laboralistes de CCOO, a l'anomenada Matança d'Atocha.
Avui fa 75 anys
Neixen Mercè Sampietro Marro, actriu catalana de cine, teatre, televisió i doblatge, i Jaume Ortí Ruiz, empresari valencià i president del València CF entre 2001 i 2004 (m. 2017).
Avui fa 85 anys
Mor Teresa Gelats i Grinyó, que recuperà cançons populars i tradicionals catalanes (n. 1855).
Avui fa 210 anys
El Primer Exèrcit, manat pel baró d'Eroles, és derrotat al combat d'Altafulla pels generals Lamarque i Mathieu, governador militar de Barcelona, durant la Guerra del Francès.
Avui fa 310 anys
Neix Frederic el Gran, rei de Prússia (m. 1786).